Održavanje zelenih oaza u domu za stare

Dom Veljovic - uredjenje dvorista

Održavanje zelenih oaza u domu za stare je veoma zdrava aktivnost za naše korisnike. Terapeutska moć prirode i kako boravak u zelenim oazama utiče na zdravlje strarijih koji se nalaze u domu za stare

Kada stignemo u zrele godine, naše interesovanje i potrebe često se menjaju. Ali postoji nešto što nam može doneti radost i zadovoljstvo bez obzira na godine – kontakt sa prirodom. U domovima za stare, poput našeg doma, svesni smo koliko je važno omogućiti stanovnicima da uživaju u baštovanstvu i boravku u prirodi. Jer to može imati izuzetno terapeutski efekat na njihovo fizičko i mentalno blagostanje.

Boravak u prirodi je dokazano sredstvo za smanjenje stresa i poboljšanje raspoloženja. U našem domu, trudimo se da našim stanovnicima obezbedimo pristup prelepim zelenim površinama i očuvanim vrtovima. Baštovanstvo, osim što pruža priliku za uživanje u prirodi, donosi i brojne druge koristi.

Baštovanstvo kao oblik fizičke i mentalne aktivnosti

Naši stanovnici aktivno učestvuju u baštovanstvu, što ih ispunjava osećajem zadovoljstva i ostvarenja. Njihova fizička aktivnost se povećava, a fine motoričke veštine se poboljšavaju kroz rad sa baštenskim alatima. Osim toga, baštovanstvo ima pozitivan uticaj na kognitivne funkcije, pomažući im da održe pažnju i koncentraciju.

U saradnji sa našim stručnim timom, prilagođavamo baštovanstvo individualnim potrebama i interesovanjima naših stanovnika. Osmišljavamo raznovrsne aktivnosti, pružamo savete o odabiru biljaka i upoznavanja sa baštenskim tehnikama. Takođe, dajemo mogućnost našim stanovnicima da zasade svoje omiljeno povrće u našoj bašti, što je za mnoge od njih bilo posebno dragoceno iskustvo.

Naša posvećenost očuvanju zelenih oaza u domu za stare ima za cilj osnaživanje naših stanovnika u svakom smislu. Pozivamo sve zainteresovane da posete naš dom i dožive blagodeti baštovanstva i terapije prirodom koje doprinose fizičkom, emocionalnom i mentalnom blagostanju naših dragih stanovnika.

Kroz godine posmatranja, primetili smo da su se međuljudski odnosi poboljšali zahvaljujući ovim aktivnostima. Baštovanstvo i održavanje zelenih oaza u domu za stare ima magičnu sposobnost spajanja ljudi. Omogućava im da podele znanje, iskustva i priče dok zajedno rade na gajenju biljaka. Ove interakcije osnažuju duh zajedništva i pružaju duboko emotivno iskustvo.

Naši dragi stanovnici takođe su postali ambasadori ovog pristupa. Oni ne samo da su sebi obezbedili dodatne trenutke sreće, već su postali inspiracija i primer drugima kako se kroz jednostavne, prirodne aktivnosti može postići veći osećaj blagostanja. Njihove priče o uspehu, radosti i nadi postale su neodvojivi deo duha našeg doma.

U zaključku, težimo da stvorimo okruženje koje neguje ne samo telo već i duh naših starijih stanovnika. Kroz terapeutski pristup prirodi, omogućavamo im da se osećaju vitalno i važno, da svaki trenutak proveden u prirodi doprinosi njihovom celokupnom blagostanju. Naša misija ostaje snažna: podsticati sreću, zdravlje i zajedništvo kroz moć prirode.“

Ostale objave